Türkiye'nin Sürdürülebilir ve Sözleşmeli Tarım ile Sadece Organik Fındık İşleyen İlk Fındık Fabrikası

ORGANİK TARIM BÜLTENİ
NİSAN 2024


    Sayın Üreticimiz,
    Nisan ayında bahçelerinizde;

    • Kök ve dip sürgünü temizliği yapılabilir.
    • Kozalak Akarına karşı organik ilaçlama yapılabilir. (Nisan sonu – Mayıs Başı )
    • Yaprakların boyutuna göre organik yaprak gübresi uygulaması yapılabilir.


    NİSAN AYI BAHAR MÜJDECİSİ


    Nisan ayının gelmesi ve sıcaklıkların artması ile birlikte fındık ve diğer bitkiler iyice uyanmaya, dallar yeşermeye, bahçelerin ve çevrenin yemyeşil bir örtüye bürünür. Nisan ayı ile yağışların gelmesi de fındıkta kalite ve verim açısından önemli bir aydır. Nisan ayından zaman zaman sıcaklıkların düşme ihtimalinden kaynaklı don riskinin devam ettiğini de unutmamalıyız.

    Fındık için tehdit oluşturabilecek birçok canlı ve böcek bu aydan itibaren yeryüzüne çıkmaktadır. Bu zararlılar ile ilgili doğru ve uygun mücadele yöntemlerinin belirlenmesi ve kültürel önlemlerin alınması önemlidir. Fındık çotanakları da bu aydan itibaren belirmeye başlar. 

    FINDIKTA İLKBAHAR BUDAMASI


    Sonbahar-kış budaması yapılan fındık bahçelerinde, kışın kar yükü veya başka sebeplerden dolayı dallarda kırılmalar ve çeşitli zararlar meydana gelmektedir. Zarar gören bu dalların kesilerek bahçeden uzaklaştırılması gerekmektedir. Ayrıca ana dallarda ocağın içine doğru sürmekte olan ve yeni yeni büyüyen sürgünlerin varlığı ışıklanma ihtimali olmadığı için bu sürgünlerin budanarak uzaklaştırılması gerekmektedir.

    Bilimsel araştırmalar ve edinilen tecrübeler göstermektedir ki fındık dalları bünyesinde açılan küçük yaraları tamir edilebilirken büyük yaraları ise iyileştirememektedir. Bu büyük yaralarda zamanla çürüme sonucu çukurlar oluşur. Bu oluşumlar dal ömrünü dalın ömrünü kısaltmakta ve dalın sağlıklı gelişimini engellemektedir

    FINDIKTA KOZALAK AKARI


    Fındığın en yaygın ve en önemli zararlarından biridir. Fındık kozalak akarlarının ‘‘Gal’’ ve ‘‘vargant’’ olmak üzere iki değişik formu vardır.
    Gal formu yılda 6 döl vermektedir. Nisan ayı ortasından itibaren açılan ve kurumakta olan kozalaklardan sağlam tomurcuklara göç etmeye başlarlar. Göç mayıs ayı sonuna kadar devam eder. Sağlam tomurcukların içine giren akarlar burada beslenerek tomurcukların kozalak haline dönüşmesine neden olur.
    Vargant formu ise oldukça karışık bir yaşam döngüsüne sahiptir. Yaşamlarını karanfillerde, püslerde, tomurcuklarda, sürgün uçlarında ve yapraklarda sürdürürler. Vargant formu kozalak akarlarının sonbahar ve ilkbahar olmak üzere iki göç dönemi vardır.
    Fındıkların meyve ve sürgün gözlerine girerek onları şişirir ve gal şekline sokar. Kozalaklar en çok sürgün uçlarında görülür.

    Kozalak akarları fındıktaki meyve ve odun gözlerine girerek hem üretimi hem de dalların gelişimini olumsuz yönde etkiler. Uç kurumalarına neden olur. Fındığın sürgün ve çiçek organlarına girerek meyve kayıplarına neden olur.
    Kozalak akarlarına en duyarlı ticari fındık çeşitleri tombul, mincane ve uzunmusa iken en dayanıklı çeşit ise palaz çeşididir.
    Mekanik mücadele kozalak akarı için en etkili yöntemdir. Kozalaklar kışın yapraksız dönemde toplanıp bahçe içerisinde bir yere bırakılmalıdır. Kesinlikle yakılmamalı ve gömülmemelidir.
    Kozalak akarı ile ilaçlama yöntemi ile mücadele yine nisan sonu – mayıs ayı başında oluşan 10 günlük bir dönemdir. Diğer bir deyişle uç sürgünlerinin 4-4,5 yapraklı olduğu dönemdir.

    FINDIKTA İLKBAHAR ERKEN DONLARI


    Fındık tarımında verimi düşürebilecek en tehlikeli çevresel faktörlerden biriside ilkbaharda yaşanabilecek zirai donlardır. Üreticilerimiz mart ve nisan aylarında meteorolojik verileri takip edip oluşabilecek don zararına karşı önlem almaları gerekmektedir.

    Zirai dona karşı uygulanabilecek birkaç yöntem mevcuttur. Bahçenin hakim noktalarına, sınır kısımlarına daha önceden hazırlanan sap-saman ve lastik gibi bol duman veren maddelerin yakılarak soğuk havanın aşağıya inmesine engel olmak. Bir diğer önlem ise yine bol duman çıkarma özelliğine sahip bahçe içerisinde kullanılabilecek cihazların kullanılmasıdır.
    Hem ülkemizde hem de bölgemizde soğuk ve bol kar yağışlı bir mart ayını geride bıraktık. İklim şartlarının böyle gitmesi hem üreticilerimizde hem de bu iş ile uğraşan kişilerde don tehlikesi endişesi yarattı. Nisan ayının gelmesi ve havanın ısınması ile birlikte fındık bahçelerinde gözlerin uyanmasından sonra don zararı tespiti de yapılabilmektedir.
    Fındıkta don zararı kendini öncelikle yapraklarda belli eder. Yaprak kısımlarında kahverengileşmeye yakın renk dönmeleri görülmektedir. Ancak bizim için önemli olan meyve taslağında meydana gelecek olan zararlardır. Bu zararın anlaşılması için ise fındık dalından koparılan sürgünden meyve taslağının kesilip içine bakılması sureti ile belirlenmektedir. Kesilen meyve taslağının içerisinde kahverengileşmeler var ise meyve oluşumu zarara uğramış demektir. Herhangi bir renk değişimi yok ise ürünümüzde problem yok demektir. 


    AZOF A.Ş. NİSAN  AYI FAALİYETLERİ


    •  Alaplı’da köy ziyaretleri gerçekleştirilerek üreticilerimize eğitimler verildi.
    •  RA projesi kapsamında üreticiler ile görüşülerek sürdürülebilirlik ve arazi çalışmaları hakkında bilgilendirmeler yapıldı.
    •  Organik tarım projesi kapsamında yeni üretici kayıtları alındı.